Kokosvatten har blivit en hit i fitnessvärlden tack vare sin smak och många hälsofördelar. Kokosvatten är en effektiv och välsmakande törstsläckare med häpnadsväckande positiva effekter. Naturens sportdryck på riktigt. Visste du att kokosvatten är snudd på identiskt med mänsklig blodplasma och till och med används vid blodtransfusioner under andra världskriget när man inte hade tillgång till blod? Kokosvatten är perfekt före eller efter träningen eller som ett naturligt kosttillskott i vardagen. Häng med så går vi igenom några av fördelarna med kokosvatten.

Kokosvatten – Nio fantastiska hälsofördelar

Kokosvatten återställer vätskebalansen
Kokosvatten innehåller flera viktiga mineraler, elektrolyter,kalium, magnesium, kalcium, fosfor och natrium  – i princip allt som du hittar i vätskeersättning och riktigt bra sportdrycker. De är nödvändiga för att återställa viktiga funktioner och hjälper dina muskler att återhämta sig  – särskilt efter träning.

Få fart på matsmältningen med kokosvatten
Många av oss har problem med matsmältningen. Det kan ha  flera orsaker. Vissa har en genetisk medfödd långsam matsmältning. Andra får problem på grund av för lite fibrer i kosten eller stillasittande jobb. Oavsett anledning så hjälper kokosvatten dig att få fart på magen. Kokosvatten innehåller bioaktiva enzymer som stimulerar matsmältningen och bidrar till att stärka kroppens förmåga att ta upp näringsämnen.

Kokosvatten förebygger infektioner
Kokosvatten innehåller flera naturliga fettsyror, bland dem laurinsyra. Laurinsyra är en viktig beståndsdel i bröstmjölk och skyddar kroppen mot virus och bakterier. Laurinsyran omvandlas till monolaurin som till och med har förmågan att blockera hiv-virusets utveckling genom att bryta ner dess ytprotein.

Förebygg hjärtattacker med kokosvatten
Kokosvatten innehåller kalium, ett grundämne som reglerar blodtrycket och som vi måste få i oss för att upprätthålla kroppens muskel- och nervfunktioner. Kaliumets effekt på blodtrycket minskar risken för hjärtinfarkter. Dessutom är det vätskedrivande och förhindrar att njursten bildas.

Kokosvatten minskar risken för stroke
Kokosvatten sänker halterna av skadligt kolesterol i kroppen, främjar en god blodcirkulation och förebygger bildandet av blodproppar. Tillsammans betyder det här att du får bättre blodcirkulation och väsentligt minskar risken för stroke, hjärtattacker  och åderbrock.

Drick kokosvatten – lev längre
Genom att dricka kokosvatten ger du kroppen ett naturligt tillskott av cytokininer. Cytokinin är ett vegetabiliskt hormon som kan bromsa åldrandet, nedbrytningen av kroppens celler och motverka synliga ålderstecken som rynkor.

Kokosvatten reglerar sköldkörtelns funktion
Kokosvatten innehåller naturliga enzymer som hjälper till att reglera sköldkörtelns funktion.  Enzymerna stimulerar sköldkörtelns produktion av hormon och reglerar även produktionen av hormoner nedåt om din sköldkörtel är överaktiv. Kokosvatten motverkar därför bland annat viktuppgång, hudtorrhet, håravfall och rekommenderas ofta till personer som har sköldkörtelproblem.

Förbättrar hjärnans funktion
Japp, kokosvatten hjälper din hjärna att fungera bättre. Kokosvatten innehåller naturligt stora mängder av kalium, flera gånger mer än bananer som är en klassisk kaliumkälla. Kalium stärker också kroppen återhämtning och förebygger kramper och sendrag som är vanliga effekter av vätske- och mineralbrist.

Kokosvatten motverkar illamående och halsbränna
I Asien rekommenderas ofta gravida kvinnor ofta att dricka kokosvatten. Kokosvattnet förbättrar matsmältningen och förebygger illamående, förstoppning och halsbränna som är vanliga problem under graviditeten.

Kokosvatten från olika delar av världen
Kokosvatten är en del av vardagen i flera delar av världen. I Indien, Brasilien och Thailand har man länge känt till kokosvattnets fördelar. Enbart i Brasilien produceras omkring 45 miljoner liter kokosvatten varje år. Omkring hälften går på export, resten dricker de  upp själva. Idag finns det flera företag som importerar och säljer kokosvatten i Sverige.

Kokosvatten finns i allt från förpackningar om två till tre deciliter upp till enlitersförpackningar – i tetrapak, aluminiumburk och petflaska. Smaken kan skilja sig åt mellan olika fabrikat även om de innehåller helt naturligt kokosvatten. Det beror på var kokosen odlas och när den skördats – yngre kokosnötter har en annan smak än de som växer till full mognad.  Vissa menar att brasiliansk kokosvatten är sötare än exempelvis indiskt. Men det kan också skilja sig åt mellan olika fabrikat även om ursprungslandet är samma. Skillnaden är dock inte så stor och alla är goda – så du kan i princip inte välja fel.