Vi har många vardagliga gifter i vår inomhusmiljö som man inte tänker på som: Målarfärg, mattor, nagellack, dålig ventilation,elektronik, instängd sommarstugelukt mm. Hälsoproblem kan visa sig på många sätt. Vanlig symtom är huvudvärk, irritation i ögon, och övre luftvägar, torr hud, hosta och normal trötthet mm. Det händer att man ibland stänger till ventilationen om det är kallt. Men det kan vara en konflikt mellan att spara energi och att ha en luft som går att andas och njuta av. Då kan man då och då rensa dålig luft med ozonaggregat som luftrening och sanerar inomhus.

Efteråt vädrar man ut – så försvinner föroreningarna ut genom fönstret istället. Ozon är en lättflyktig gas som lätt tränger in i alla små skrymslen/ håligheter, som är svårt att nå med mer handgriplig sanering. Är luften ren- ska den inte lukta någonting. Eftersom de flesta tillbringar merparten av dygnet inomhus är det viktigt att miljön är så bra som möjligt. Tips, vädra även ut 5 min per dag. Det är viktigt med en bra inomhusluft. Man får renare luft med ozonaggregat.

Vi på wellnessguide.se har testat ett ozonaggregat som vi beställde från Ozonstockholm.se. Aggregatet är väldigt prisvärt jämfört med konkurrenterna, och samtidigt superenkelt att använda.

Efter en standard sanering på två timmar luktade rummet lite badhus. Men efter vädring och någon dag senare, försvann lukten och istället blev luften ren och den tidigare lukten av “stuglukt” som fanns i  sommarstugan vi testade i, var som bortblåst!

Ozon dödar även mögelpartiklar och liknande i luften, så det är inte bara lukter som försvinner.

Man ska inte vara i ozongasen, men det var lätt att undvika eftersom det luktade starkt och sticker i munnen. Sedan ska man ju inte sanera för mycket, för att undvika skador. Men det är ju bara att köra ett flertal kortare gånger och kontrollera mellan varven. Är lika effektivt.

I vårt test gjorde vi ett litet experiment. Vi lät en liten blomma stå kvar i rummet helt emot den instruktion som följde med ozongeneratorn. Den vissnade dock snabbt, så kom ihåg att ta ut era krukväxter om ni vill ha friskt luft!

Hur gör man när man sanerar med ozonaggregat?

Man tar ett rum i taget (så kvadratmeter är oväsentligt här) Man stänger dörrar och fönster och ventilation. Man tar bort människor, djur och växter. Även elektronik, metaller och gummiprodukter. Täta om det är sprickor i dörrar mm. Sätt aggregatet högt, på en stege eller liknande, för att uppnå bästa resultat. Återkom efter 2 timmar. Vädra ut 2 timmar så lukten går ut genom fönstret. Man använder det vanliga aggregatet vid normal lukter – men efter brand t.ex. så föreslår vi det lite kraftigare aggregatet. Då röklukt är väldigt intensivt, så tipsar även försäkringsbolag att man använder ozon för att sanera bort den skadliga lukten. Och tänk på att mindre ytor som i  bilar och båthytter är de betydligt mindre än lägenhets rum och de behövs max 2 tim, därför att det blir mer koncentrerat och mer aktivt. Vid korrekt användning är ozonsanering ofarligt. Men man får tänka på att inte sanera mer än vad som behövs. Kör hellre  i flera perioder där man luftar mellan omgångarna.