Glukos sirap är en traditionell produkt med en lång historia av användning av mestadels konditori och kockar. Glukos sirap är en enkel kolhydrater. Den bör konsumeras i rimliga kvantiteter och som en del av en hälsosam, varierad kost, i enlighet med kroppens fysiska krav. Det upptäcktes på 900-talet i Japan, och ursprungligen här rörde från sötpotatis; Glukossirap tillverkningsprocessen utvecklades på 1800-talet av den tyska forskaren Kirchhoff. Glukossirap är ett socker framställt av hydrolysen (nedbrytning) av stärkelse. Den finns i flytande, solid och transparent form (liknar honung).

Beroende på deras individuella egenskaper kan glukossirap ge textur, volym, smak, glans, förbättrad stabilitet och en längre hållbarhetstid för de produkter till vilka den tillsätts. Kombinerade med andra sockerarter kan de ge en rad fördelar. Under tillverkningen används olika processer för att bryta ner stärkelse i varierande grad för att få ett brett sortiment av glukossirap, som alla erbjuder olika användbara egenskaper. Dessa siraper innehåller både glukos (dextros) och glukoskedjor med olika längder. Framför allt prissätts de för sina kulinariska egenskaper. Till exempel i en tårta kan glukossirap tillsättas för en mer lyxig konsistens, medan vitt socker ger sötma. Medan glukos är bränslet för din kropp, förbrukar det i sirap form kommer inte att öka dina energinivåer. Liksom andra former av socker är glukossirap helt enkelt ett tillsatt sötningsmedel. Det är OK att ta med små mängder mat som innehåller glukossirap i din kost, men för mycket kan det leda till viktökning. Glukossirap hindrar kex från att torka ut, håll kakor mjuka, förhindra socker från att kristallisera i sötsaker och sylt och förhindra vatten kristallisering i glass.

Vanligt socker
Glukossirap skapas genom att hydrolysera eller bryta isär, strängarna av glukosmolekyler som utgör stärkelse mjölk. Glukossirap är oftast gjord av majsstärkelse, men vete, potatis och ris används också för att göra sötningsmedel. Glukos är en monosackarid, vilket betyder att den är en enda molekyl och kallas ofta som ett enkelt socker. Glukos finns naturligt i frukt och honung, och det finns också i bearbetade livsmedel.

Glukossirapnäring
Glukossirap kan vara fettfri, men det är en koncentrerad källa till kalorier och erbjuder mycket lite näringsvärde. En 1-msk servering innehåller 62 kalorier och 17 gram kolhydrater, allt i form av socker. Glukos sirap gjord av majs innehåller en liten mängd kalcium, zink och tiamin men inte en signifikant mängd. För jämförelse innehåller 1 matsked granulärt socker 50 kalorier och 13 gram kolhydrater i form av socker och en obetydlig mängd järn och riboflavin.

Användning av glukossirap
Glukossirap är en flytande sötningsmedel som är väl tolererad och mycket mångsidig. Det används ofta i kommersiella konserver och bakverk samt till att göra öl. Glukossirap hjälper till att göra maten smakligare, men du behöver inte det, eller något annat tillsatt socker, för att överleva. Du behöver dock inte skära ner det söta ur din kost. För hälso- och viktkontroll bör kvinnor begränsa deras dagliga intag av kalorier från socker till 100 kalorier och män 150 kalorier.

Näringsinformation för glukos och majssirap kan variera beroende på tillverkare och sockerkälla i glukossirapen. Du kan kanske använda glukos och majssirap istället i recept. De båda bra val för godis och frysta efterrätt recept, eftersom deras konsistens hjälper till att förhindra kristallisering. Båda är en koncentrerad källa till kalorier med mycket lite näringsvärde. En 1-msk servering av majsbaserad glukossirap har 70 kalorier, 17 gram kolhydrater och 6 milligram natrium. Samma servering av lätt majssirap har 62 kalorier, 17 gram kolhydrater och 14 milligram natrium. Du kan också använda antingen sirap som en söt glasyr till skinka, fågel eller fisk eller som sötma i en asiatisk maträtt. Flytande sötningsmedel som glukos och majssirap kan också användas i bakverk för att lägga till sötma och fukt. På grund av den typ av sötningsmedel det är, kan majssirap betecknas som glukossirap, men inte alla glukossirap kan kallas majssirap. Liksom tillsatta sockerarter är glukossirap och majssirap inte mycket annorlunda. I själva verket är glukossirap vanligen gjord av majsstärkelse, så termen “glukossirap” och “majssirap” används ibland omväxlande. Oavsett vilken sötningsmedel du använder, för bästa hälsa är det bäst att begränsa ditt intag.

Oavsett vilken sötningsmedel du använder så ska du begränsa ditt intag. Tillförda sockerarter som glukos och majssirap ger kalorier men är inte en bra källa till väsentliga näringsämnen och erbjuder ingen näringsmässig fördel för din kost. Majssirap är också en flytande sötningsmedel som görs genom att hydrolysera majsstärkelse till glukos.