Världens äldsta människa? Från Japan, så klart. Det är sedan länge fastslaget att japaner lever längre och mår fysiskt bättre än vad nordamerikaner och vi västeuropeer gör. Men vad beror det egentligen på? Somliga dietforskare tror att japanerna helt enkelt har bättre gener. Andra menar att japanerna har en sundare inställning till mat än vad vi har. I Japan äter man överlag mindre portioner med mer hälsosamma ingredienser än vad den genomsnittliga européen gör.

Natto – Stapelvara i det japanska köket

Vad äter japanerna då? Ja, det är inte bara sushi teriyakibiff med ris. En stapelvara i det
japanska köket som undgått många i vår del av världen är natto – en sojabaserad rätt som
blivit en favorit bland allt fler västerlänningar. Häng med så förklarar vi vad natto är och
varför det bör vara en stående ingrediens i din vardagsmeny.

Vad är natto?

Natto är ett japansk livsmedel som består av sojabönor och framställs genom jäsning. Natto har en stark lukt vilket får många som inte är bekanta med matvaran att dra öronen åt sig. Lukten får många att tänka på stark ost med inslag av ammoniak. Du kommer också att lägga märke till lukten första gången du provar natto. Men smaken är det verkligen inget fel på. Och allvarligt talat, vi svenskar stoppar i oss allt möjligt som luktar. Surströmming, ärtsoppa, ja till och med vanlig hushållsost både smakar och luktar exotiskt för den som inte är van.

För vissa kan det ta ett tag att vänja sig vid smaken av natto. För andra är det kulinarisk kärlek direkt. De som ger den japanska specialiteten en chans brukar dock fastna. Japanerna äter vanligtvis sin natti med ris, japansk senap och vårlök. Men det finns många sätt att tillreda den.

Natto – Hälsofördelar

Natto har en en rad hälsofördelar. Här är några av de främsta:

● Minskar risken för blodproppar – Natto innehåller ett ämne som heter pyrazin. Pyrazinet ger natton dess karaktäristiska doft. Men framför allt minskar dagligt intag av ämnet risken för stroke.
● Kan motverka olika cancerformer – Natto innehåller bland annat isoflavin, daidzin, genistein och selen. Tillsammans kan dessa ämnen minska risken för cancer.
● Motverkar Alzheimers – Natto anses sedan länge hämma och motverka utvecklingen Alzheimers.
● Motverkar allergiska reaktioner – Natto innehåller polyaminer som balanserar immunförsvaret och minskar risken för allergiska utbrott.
● Sänker kolesterolhalten i blodet.
● Motverkar benskörhet – Natto innehåller förhållandevis stora koncentrationer K-vitaminer. K-vitamin stärker skelettet och minskar risken för benbrott, framför allt hos äldre.
● Tack vare att natto jäses har det flera antibiotiska effekter.
● Gå ner i vikt – Du blir mätt av natto och äter därför mindre av andra livsmedel.
● Bra för matsmältningen.
● Motverkar rynkor och åldrande.
● Behåll håret – Natto innehåller fytoöstrogen som enligt flera studier motverkar ärftligt håravfall hos män.

Var köper jag natto?

I Japan köper oftast färsk natto som finns i kyldisk i de flesta matbutiker. I Europa säljs den oftast fryst eftersom merparten tillverkas i Japan och inte kan transporteras hela vägen hit i färskt skick. Natton förpackas vanligtvis i små förpackningar om 40 eller 50 gram natto. En del fabrikat inkluderar japansk karashi-senap, som är ett närmast obligatoriskt tillbehör i Japan. Här i Sverige Natto finns att köpa i asiatiska livsmedelsaffärer och i en del välsorterade matbutiker. Om din butik har natto hittar du den med största sannolikhet i frysdisken.
Enklast är oftast dock att köpa på nätet. På Wellness guiden köper vi våran natto här.