21 juni 2018
Foto: Lennart Karlsson
Lakritspanacotta
Lakrits verkar vara i ropet. De senaste veckorna har jag läst flera artiklar som handlar om denna goda och smakrika lilla rot. Det finns till och med ett nybildat lakritssällskap som skall sprida kunskap om lakrits.

För er som bor i Stockholmstrakten finns en renodlad lakritsbutik på Sveavägen 107 som heter Lakritsroten. Där kan man köpa ekologiskt lakritspulver från en italiensk odlare i Kalabrien. Härligt, väldoftande pulver som är lätt att använda i matlagning och bakning. Jag tänker mig massor av smarriga efterrätter och godsaker som kola, fudge, citronmarängpaj, mandelskorpor och allt med en smak av lakrits.

I det här receptet har jag blandat sommarens sista färska hallon med lakritsen i en panacotta. Två smaker som passar bra ihop tycker jag. Dessutom en bra efterrätt om man är många, den går att förbereda i god tid och bara ta ur kylskåpet precis till serveringen. Receptet är beräknat till 6 - 8 personer men går bra att dubbla.

Ingredienser
5 dl vispgrädde
2 tsk lakritspulver
2 gelatinblad
3 dl hallon (färska eller frusna)
2 msk socker
hallon att garnera med
1.  Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
2.  Koka upp hallonen och socker i en kastrull, låt småputtra i 5 minuter. Smaka av för att känna om det behövs mer socker.
3.  Koka upp grädden och lakritspulvret. Vispa så att pulvret löser sig ordentligt.
4.  Krama ur gelatinbladen och rör ner dem så att de löser sig i gräddblandningen. Ställ åt sidan och låt svalna.
5.  Ta fram små portionsformar, genomskinliga små glas blir snyggast tycker jag. Fördela de varma hallonen i glasen. Låt svalna något. Häll därefter över gräddblandningen.
6.  Låt stå i kylen någon timme tills det stelnat. Garnera med färska hallon.