Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Visst kan raw food vara varm
”Håller du på med raw food? Suchi menar du? Hummus måste ju vara raw food, det äter man ju kallt. Jag kan inte tänka mig att äta raw food på vintern, jag vill ha varm mat.”

Det här är kommentarer som jag hör då och då när jag träffar nya människor. Fisken i suchi är raw men inte det kokta riset, hummus är gjord av kokta kikärtor och är inte raw fast man äter den kall. Och visst kan man äta varm mat fast den är raw!

Du kan värma maten utan att koka upp den, om du har en torkugn kan du använda den, eller din egen ugn som du sätter på 40 grader. Det kan ta lång tid om du gör en maträtt som är kompakt men det är det bästa sättet om du gör en paj, pizza, lasagne eller burgare.

Ett annat sätt är att använda sig av vattenbad. För soppor är den här metoden bäst lämpad. Var försiktig så inget av det heta vattnet rinner ner i din raw food soppa.

Värm maten till ca 40 grader, då har du fortfarande all näring och alla enzymer kvar i den, samtidigt som du har en lagom ät-temperatur på maten.

Det finns dessutom mat som är mer värmande inifrån, de stimulerar kroppens eget värmesystem. I kinesisk medicin lär man ut att olika sorters mat har olika sorters energi, från kallt till varmt. Det kallaste är frukt, sen kommer grönsaker, rötter, knölar, säd, frön, nötter, mjölk, fisk och skaldjur och det varmaste är kött.

Kallt godis som värmer

Valnötskakor

• 2 dl russin
• 2 dl valnötter
• 1 dl raw kakao
• En nypa salt

Kör allt i matberedaren tills det blir en kladdig deg. Gör kakor av degen. Ställ in dem i frysen och ta fram dem ca 30 minuter innan de ska serveras.
Spa