Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Vår moraliska talang
Småbarn uppfattar och har medlidande med andras olycka. Gråten är komplexa signaler i mänsklighetens tjänst. Vi vet intuitivt vad som är "rätt och fel". Men sedan kan vi präglas till att bli avstängda och egoistiska.

USA:s vicepresident Mike Pence är skeptisk till att människan påverkar klimatet. Han vet bättre än de 95 procent av klimatforskarna som hävdar motsatsen. Han förnekar dessutom evolutionsteorin. Det är bibeln som gäller.

Andra förnekar att förintelsen ägt rum och alltfler bortser från principen om människans lika värde. Vår moraliska talang kan således slumra tungt i vårt dunkla inre. Den behöver väckas och kan inte tas för självklar.

Dessvärre, menar jag, hävdar moderna hjärnforskare att allt händer i hjärnan. Det är som hjärtkirurgerna som unisont menar att hjärtat är en pump. Om vi korsbefruktar kompetens, och frågar en tekniker som kan lite om pumpar, så kan hen berätta en del. Som att det är omöjligt för en så liten pump att, så snabbt dessutom, pumpa ut blod i ledningar som är tusentals mil långa.

En hjärnforskare som förklarar en hjärtattack med vissa funktioner i hjärnan skulle kanske också må bra av en mer holistisk syn. Speciellt som forskningen har visat att hjärtat har 40 000 egna neuroner och kan styras av enkla elektriska impulser för att göra sitt jobb. Forskaren gör då experiment med hjärtat utanför kroppen.

Så när hjärnforskare säger att allt finns i hjärnan, då förnekar de att informationen finns överallt. Hur fungerar en transistorradio, finns allt i radion? Minnesfunktionen för våra kära mobiler har ökat lavinartat med "molnet". En Smartphone har inte hela Internet innanför sitt skal, lika lite som en hjärna har allt innanför skallbenet.

Det är sannolikt av detta skäl, tron på att allt finns i hjärnan, som gör att forskningen på medvetandet går trögt. Vi vet fortfarande väldigt lite om medvetandet och dess funktioner.

Men redan det lilla barnet verkar ha med sig talanger, som sagt!Spa