Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Är du trött, nedstämd och frusen med en allmän sjukdomskänsla, men frisk som en nötkärna enligt blodproven?
PRESSMEDDELANDE

Energibrist i cellerna – sjukligt låg metabolism – ett utbrett tillstånd och orsak bakom många av vår tids sjukdomar. Trots det går många obehandlade!

Varför? För att tillståndet inte upptäcks i blodprov. Behandlingen är enkel, används redan vid hypotyreos, och är en stor vinst samhällsekonomiskt.

Amerikanen Mark Starr, M.D., är en i ledet av läkare och forskare som framgångsrikt behandlat patienter diagnostiserade med exempelvis kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, utbrändhet/utmattningsreaktion, depression, samt mängder av andra patienter som trots många och svåra symtom och otaliga läkarbesök förblivit odiagnostiserade.

Typiska symtom är en kropp som går på lågvarv med låg kroppstemperatur, frusenhet, extrem trötthet, ångest, oro, nedstämdhet, saknad sexlust, koncentrationssvårigheter, försämrat minne, yrsel, huvudvärk, viktuppgång trots minskad aptit, muskel- och ledvärk, menstruationsstörningar, nedsatt fertilitet, håravfall, torr hud, ständiga infektioner, IBS/magtarmproblem, vätskeansamlingar under huden etc.

För medicinintresserade som kommit så här långt är väl diagnosen solklar? Självklart är det hypotyreos, brist på sköldkörtelhormoner, patienterna lider av. Det misstänker säkerligen deras läkare också, men då de enligt blodproven visar sig vara fullt friska skickas de hem, ofta med rådet att börja med KBT eller ett recept på SSRI i sin hand.

Vad Mark Starr och en grupp andra läkare kommit till insikt om, ett par av dem verksamma i Skandinavien, är att större delen av ovanstående patienter, med eller utan diagnos, blir friska på läkemedel med sköldkörtelhormon – exempelvis Levaxin och Liothyronin eller naturligt svinsköldkörtelhormon.

Ibland behöver patienterna också en låg dos av hydrokortison initialt, särskilt om de gått länge med sina besvär vilket stressat binjurarna och lett till kortisolbrist. Brist på kortisol är enligt bland andra Mark Starr förklaringen till kroniskt trötthetssyndrom, och han har fått många av dessa patienter friska genom att behandla dem med hydrokortison och sköldkörtelhormon. Tillräckliga mängder kortisol är nämligen nödvändigt för att sköldkörtelhormonerna ska kunna verka, men det är en behandling som ofta missas inom vården i dag.

Hur kommer det då sig att inte blodprov upptäcker denna så kallade "hypotyreos typ 2"? Jo, ett blodprov mäter mängden hormoner som cirkulerar i blodet – vilket enbart är relevant om problemet är att sköldkörteln producerar för lite hormoner. Ligger felet i stället på cellnivå, det vill säga steget efter att hormonerna lämnat blodet, har ett blodprov ingen funktion.

Att ”våra dagars diagnostik av hypo- och hypertyreos grundas på bestämning av koncentrationen av TSH och sköldkörtelhormon i blodet, och således inte på någon annan variabel som direkt återspeglar effekten på cellnivå" är vedertaget och finns att läsa i böcker om sköldkörtelsjukdomar (här från Tyreoideasjukdomar hos vuxna, Nycomed 2007). Trots det är ett avvikande blodprov enda sättet för de drabbade att få behandling.

Mark Starr föreläser nu i Sverige om vad som sker på cellnivå, orsaker till denna mitokondriestörning och/eller resistens, hur man diagnostiserar patienterna när inte blodproven är tillförlitliga, och varför fler och fler människor drabbas.

Utan rätt behandling har de drabbade stor risk att drabbas av följdsjukdomar och symtom av för låg metabolism i cellerna så som övervikt, höga blodfetter, högt blodtryck, ateroskleros, hjärtsjukdom, typ 2 diabetes, smärta i leder och muskler, infertilitet, upprepade infektioner, kroniskt trötthetssyndrom, depression, migrän, magtarmproblem, allergier, hörselnedsättningar och ataxi – det vill säga samma sjukdomar och symtom som kan bli resultatet av obehandlad hypotyreos.

Genom att behandla patienterna innan det går så långt att de drabbas av följdsjukdomar, har både individen och samhället mycket att vinna, menar Mark Starr. Mindre av personligt lidande, sjukskrivningskostnader och ”svårlösta fall” – patienter som besöker flera olika läkare för sina olika symtom, men där ingen ser helheten eller orsaken till problemen: att låg metabolism påverkar varje cell i vår kropp och därav ger många olika symtom, olika för olika individer.

Beläggen för detta har Mark Starr samlat i boken "Hypothyroidism type 2", där han sammanställt över hundra år av forskning och långtidsstudier av tusentals patienter, presenterat av ett antal läkare och forskare.

Mer information finner du bland annat på:
http://hypotyreos.info
http://www.21centurymed.com
http://www.drlowe.com

Läs också:
”Kvinnor nekas behandlingen som gör dem friska”: /Nyheter/kvinnor-nekas-behandlingen-som-gor-dem-friska

"Ewa sökte vård i 14 år - fick hjälpen i Finland": /Nyheter/ewa-sokte-vard-i-14-ar--fick-hjalpen-i-finland

KÖP DINA KOSTTILLSKOTT PÅ EKOBUTIKEN.SE: http://www.ekobutiken.se/...

Wellnessguide rekommenderar även hälsochoklad med godkänt hälsopåstående från EU-kommissionen. Choklad med kakaobönans naturliga innehåll kvar av flavanoler höjer bl a serotoninhalten i kroppen. Detta hormon piggar upp oss på ett naturligt sätt. Kring detta kan du kontakta per@wellnessguide.seSpa