Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Torka maten
En tillagningsmetod som används mycket inom raw food är torkning på låg värme. Maxtemperaturen är 40 grader vilket innebär att det tar tid. Du behöver planera en eller två dagar i förväg beroende på vad du gör för något. Men fördelen är att en helt ny matvärld öppnar sig för dig.

Målet med att torka är att fukten ska bort utan att maten förändrar karaktär. Det gör att näringen stannar kvar och smaken ofta förstärks.

Några saker du kan göra är:
• Bröd, kakor, crepes, majschips, pizzabottnar
• Marinerade grönsaker
• Värma mat till lagom ättemperatur, till exempel soppor
• Efterrätter, kakor, kex, pajbotten, müsli, kryddade frön och nötter
• Torka frukt och grönsaker som chips, gör egna ”soltorkade” tomater

Det bästa är om du har en torkugn, jag har en liten rund variant som främst är gjord för att torka bär och svamp. Ett tips om du använder en sådan är att klippa till bakplåtspapper för att lägga i botten när du brer ut en smet så det inte rinner genom nätbottnen.

Du kan också använda din ugn, men då är det viktigt att du lämnar ugnsluckan lite på glänt så fukten kan komma ut den vägen.
Du bestämmer konsistensen genom hur mycket du torkar, ju mer du torkar desto längre tid håller sig maten.

Linfrökex
• 4 dl linfrö (bruna eller gula eller blandat)
• 4 dl vatten
• 1 dl soltorkade tomater, lägg dem i blöt ca 30 minuter om de inte legat i olja
• 2 dl solrosfrön, blötlägg dem minst en timma
• 1 msk tamari
• 1tsk juice från citron
• 1 tsk salt
• ½ tsk malen svartpeppar
• ½ tsk malen rödpeppar
• ½ dl blandade färska örter (basilika, timjan, oregano, det som du tycker är gott)

Lägg linfröna i vattnet och låt de ligga där minst en timme. Då kommer du att få en kletig smet som kommer att göra så alla ingredienserna binds samman. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills du har en fin smet.

Om du ska torka i ugn lägger du bakplåtspapper på plåten och smetar sen ut blandningen. Om du använder en torkugn behöver du också ha bakplåtspapper i botten för att förhindra att smeten rinner igenom.

Torka på ca 40 grader i 6 timmar. När den har den torkat så länge behöver du inte längre bakplåtspapper. Vänd den och torka den i ytterligare 6 timmar. När de är klara skär eller bryter du dem i lagom stora bitar och förvarar dem i en lufttät burk, gärna mörkt. Använd gärna kokosolja istället för smör eller ät dem som de är.
Spa