Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Sockerskatt?
"Skitmat" verkar vara problemet. Inte sockret i sig. Och heller inte kolhydraterna i sig.

"Skitmat" innehåller raffinerade och kemiskt manipulerade ingredienser som får hjärnans belöningssystem att få tilt - en kort stund. Socker är bara en av dessa komponenter.

Att fetman brer ut sig i världen beror på att vi alltför lättillgängligt får tag i denna processade mat och att den kortsiktigt fyller ett behov. Naturen har redan en straffskatt för detta missbruk i form av sjukdomar och övervikt. Men för många äter ändå för mycket av detta.

En sockerskatt skulle kanske finansiera sjukvården för de som inte klarar av att ta hänsyn till sin hälsa. Men frågan är om ett något högre pris rådet bot på suget?

Vad är det egentligen med viss mat som gör att du aldrig riktigt verkar bli mätt? Många av oss vet att vi inte borde äta för mycket av vissa livsmedel men ändå fortsätter vi att äta av dem i mängder. Hur kommer det sig? Varför fortsätter du äta trots att du egentligen vet att du har ätit tillräckligt? Och varför går de allra flesta människorna idag sakta upp i vikt efter att de lämnat tonåren?

I boken "Skitmat - Vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta av det" är en presentation av den senaste vetenskapen kring hur dina sinnen påverkas av maten du äter och miljön du lever i. Du får även veta hur dessa två faktorer tillsammans sakta men säkert driver de allra flesta av oss att äta för mycket och gå upp i vikt.
Skitmat (2014), Jacob GudiolSpa