Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Motion med stavgång
Om man vill ha lite extra ut från sina promenader vad gäller puls och antalet muskler som är aktiva så skulle stavgång eller det man i övriga Europa kallar Nordic walking vara något att prova på. Det ska inte förväxlas med skidgång. Visserligen är det snarlikt och övergången mellan stavgång och skidgång är förmodligen inte helt tydlig. Skidgång så tänker man skidor trots att man går eller springer, stavgång handlar om att gå.

I byn jag bor möter jag dagligen människor som är ute och stavar. De flesta är kvinnor över 60 och de går med sina stavar som om de knappt kommer ihåg att de har dem med sig, en del sätter knappt i dem utan går med händerna stelt framför sig. Tanken som alltid slår mig är när jag möter en stavgångare är: jag undrar hur man egentligen gör?

Nej, det går inte lika bra med skidstavar, i alla fall har specialdesignade gångstavar flera fördelar. De är lätta och har bra svikt. Dessutom har de inga delar som fastnar i skog och mark. Det finns gummidämpare som är avsedda att använda på asfalt och spetsar när man rör sig på mjukare underlag. Handremmen är viktig för att inte få spänningar i underarmen. Målet är att den ska kunna spännas runt handen så att man bara kan hålla lätt i handtaget och att staven hänger med handen istället för tvärt om. Ofta är stavarna av typen telescopstavar vilket gör dem lätta att transportera.

Stavgång kan man göra på lika många sätt som promenad och löpning. Insatsen och tempot avgör vilken träning man får ut av dem. Naturligt engagerar stavgång skuldror och armar, särskilt triceps på arméns baksida, samt bålens muskler. Många med stillasittande arbete och stela nackar och ländryggar kan bli befriande från sina symptom menar en del stav-entusiaster. Anledningen verkar vara att så många fler muskler är engagerade jämfört med en vanlig rask promenad.

Om man gör tekniskt rätt minskar belastningen på knän, höfter, vrister pch rygg. Ryggen blir avlastad och rörelsen i den aktiva överkroppen gör så att cirkulationen i och kring kotpelaren ökar. Det bästa sättet att smörja lederna i kotpelaren är rotation och i en stillasittande vardag där det viktigaste sker framför näsan är rotationen en sällsynt aktivitet.

Staven är alltså inte till för att hålla balansen även om den kan hjälpa till med det också, det är för att få större utväxling av promenaden. Stavgång kan även göras om till skidgång och joggning med stavar i brant terräng uppför. Så beroende på vem man är och vad man har får mål så kan det finnas något att hämta med stavarna i hand.

Stavarna ska vara så långa att armbågen bildar en vinkel på 90 grader när man håller i handtaget med staven rakt ner i backen. Det är förutsättningen för att resten ska bli bra. Sedan hänger allt på tekniken och den är a och o.

Stavgångsakademin beskriver det så här:

”- Börja med att fästa handremmen runt din hand. Ofta så finns det en märkning vilket som är vänster och höger. L är vänster och R är höger.
- Gå med stavarna släpande i marken. Sätt ner foten med hälen först och rulla över till tårna.
- Låt hela armen pendla med din rörelse.
- Axlarna skall vara lösa och avslappnade. Rikta blicken framåt.
- Ta tag i stavarna. Fäst stavspetsen i marken.
- Tryck staven bakåt.
- Staven sätts i marken med en cirka 30 till 40 graders vinkel.
Tänk på att stavträning är en diagonalgång. När höger hand är fram så är vänster hand bak och vänster fot är fram så är höger fot bak.”


Källa: http://www.stavgang.se/... https://m.youtube.com/... https://www.svd.se/...Spa