Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Oprah och mat
Oprah har ända sen hon började hålla pratprogram haft en ständig kamp med sin vikt. Hon har också pratat om det, gjort program om det och känt sig som en dålig person när hon misslyckats med att hålla sin idelavikt och gått upp sina kilon igen.

Jag såg ett program med Oprah tidigare i veckan där hon hade en gäst vid namn Geenen Roth. Hon har skrivit en bok som heter ”Women Food and God: An Unexpected Path to Almost Everything”. Den boken handlar om de bakomliggande orsakerna till varför man äter när man inte behöver.

När man går över till en bra balanserad raw food-kost upptäcker man snart att det inte går att ha kvar samma ätvanor som innan. När man äter mer grönt blir kroppen mer basisk, smaklökarna förändras och det är inte ovanligt att man tappar lusten för socker till exempel. Det är också svårt att tröstäta. Det är inte lika lätt att proppa i sig en massa sallad som det är att äta en hel påse chips, eller en chokladkaka.

Om du ibland äter för att det är mysigt, eller när du är ledsen eller upprörd är det bra att du tar hand om dig på andra sätt istället för med mat. Unna dig ett skönt skumbad, gå och ta en massage då och då eller något annat som ger dig näring för själen.

Det som berörde mig i Oprah´s program var hur kvinnorna i publiken som tillämpat Geenens principer talade och den utstrålning de hade. De hade släppt fokus på att banta och börjat ta hand om sitt inre. När de läkte sina inre sår ändrade de sitt beteende och fick automatiskt en sundare syn på sig själva. Det ledde till att de började tycka om sig själva, oavsett vilken vikt de hade och då försvann deras behov av att äta vid fel tillfällen också.

Om du känner att det inte räcker med att ge dig själv omtanke, kan du antingen köpa Geenens bok (http://www.adlibris.se) eller gå till en terapeut som kan hjälpa dig att lösa upp de emotionella hinder du har som hindrar dig från att uppleva att du är en underbar person – precis som du är.

Recept kan man väl inte säga att det här är. Jag har inte testad det här själv men för ”skåpätaren” kommer ett tips.

Ta en klase vindruvor, skölj ordentligt, torka av dem lätt. Lägg in dem i frysen och efter ett par timmar har du snacks du kan äta av när du blir sugen.
Spa