Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


När ska sjukvården uppdatera sin kunskap om kroppens ämnesomsättning?
Tusentals svenskar lider av extrem trötthet, värk, är frusna, deppiga, känner sig plufsiga, har svårt att gå ner i vikt och besväras av konstanta koncentrationsproblem - helt i onödan. Är du en av dem?

Jag såg TV3:s nya serie ”Diagnos okänd” i onsdags, vilket var riktigt intressant. Programmet handlade om en 29-årig kvinna som bland annat led av extrem trötthet, värk och magproblem men där vården inte hade kunnat hjälpa henne eftersom de inte hittade något som var fel.

Den grundliga teveläkaren kunde vid programmets slut ställa följande diagnoser på kvinnan: fibromyalgi, IBS (känslig tarm), eventuell glutenintolerans och IgA-brist (IgA är en av immunförsvarets antikroppar).

Glutenintolerans tyder på att något är fel på immunförsvaret. Fibromyalgi och IBS anses ofta vara ”slaskdiagnoser”, det vill säga diagnoser läkarna ställer när de uteslutit allt annat och försäkrat sig om att det inte är något ”allvarligt”. Att leva med fibromyalgi eller IBS kan dock vara nog så jobbigt . Det finns inget direkt botmedel utan man måste prova sig fram till en livsstil som lindrar symtomen.

Men jag misstänker att läkaren missade en diagnos. Nämligen sänkt ämnesomsättning (hypotyreos) vilket skulle kunna förklara den extrema tröttheten, IBS/tarmproblemen och värken/fibromyalgin.

Och hur kan den grundliga läkaren ha missat detta? Jo, för att ämnesomsättningens status enbart undersöks i blodprov inom den svenska vården - vilket kan vara missvisande eftersom man då enbart får ett mått på hur mycket sköldkörtelhormon som cirkulerar i blodet.

Det väsentliga är dock mängden hormoner som cellerna verkligen tar upp och använder sig av. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara så att sköldkörteln producerar för lite hormoner, utan kan lika väl vara omvandlingen av det inaktiva T4 till det aktiva T3 eller upptaget av de livsviktiga hormonerna som inte riktigt fungerar som det ska.

Ett sätt är se hur det står till med ämnesomsättningen/ metabolismen, dvs den på cellnivå, är att mäta den basala kroppstemperaturen, där en sänkt basal kroppstemperatur är lika med låg metabolism. Detta tillsammans med specifika symtom på en sänkt ämnesomsättning - såsom långsam akillesreflex, avsaknad/glesnad av yttre tredjedelen av ögonbrynen, förhöjt LDL-kolesterol, svullnader (myxödem) etc - är nog så viktigt att titta på för att utröna hur det står till med ämnesomsättningen på cellnivå. Jämfört med blodprov för sköldkörteln - som enbart säger något om sköldkörtelns (och hypofysens) funktion.

Men detta är något som få läkare praktiserar idag, vilket kan få katastrofala följder då det bland annat leder till att de drabbade individerna, som oftast är kvinnor, antingen aldrig får någon förklaring till sina symtom eller diagnostiseras med exempelvis utbrändhet, utmattningsdepression, depressiva besvär, kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi etc.

De mår fruktansvärt dåligt utan att förstå varför, de riskerar en mängd sjukdomar genom att gå med obehandlad hypotyreos, de sjukskrivs under långa perioder och får ofta antidepressiva mediciner, som är verkningslösa, när det de behöver för att bli friska är sköldkörtelmediciner som Levaxin, Liothyronin eller naturligt sköldkörtelhormon, som ökar deras ämnesomsättning till en normal nivå.

Dr Bo Wikland, läkare och sköldkörtelforskare, uppskattar att sänkt ämnesomsättning upptäcks i blodprov på ungefär hälften av de drabbade. Det finns alltså enligt honom lika många ytterligare som är i behov av medicinering, men som i dag går obehandlade och lider - helt i onödan.

Läs också:

”Kvinnor nekas behandlingen som gör dem friska”: /Nyheter/kvinnor-nekas-behandlingen-som-gor-dem-friska

"Ewa sökte vård i 14 år - fick hjälpen i Finland": /Nyheter/ewa-sokte-vard-i-14-ar--fick-hjalpen-i-finland

"Är du trött, nedstämd och frusen med en allmän sjukdomskänsla, men frisk som en nötkärna enligt blodproven?": /Nyheter/trott-och-deppig-med-en-allman-sjukdomskansla-med-frisk-som-en-notkatna-enligt-blodproven

Samt:
http://www.hypotyreos.info - när låg metabolism inte kan avläsas i blodet

KÖP DINA KOSTTILLSKOTT PÅ EKOBUTIKEN.SE: http://www.ekobutiken.se/...

Helena frågar: Hej alla, har under flera känt att min kropp inte fungerar som den ska. Varit hos flera läkare tagit prover, utan resultat. Det enda de velat skriva ut till mig är östrogen, för de säger att jag är i förklimateriet (jag är 47 år). Det kan kanske vara så, men det är något annat också som inte stämmer. När jag råka hamna på sidan Hypotereos och läste, föll mina tårar. Jag kände igen mig i, i stort sett alla symptomer. Men får ingen vettig hjälp. Har TSH 1,5 och vill prova NDI. Hur gör jag? Är det farligt att självmedicinera? (Kan kanske få tag på det från Thailand)Jag vill så gärna ha mitt liv tillbaka.

Svar:Spa