Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Nanopartiklar som anti-aging – fantastiskt eller skadligt?
Det råder osäkerhet kring nanopartiklars långsiktiga påverkan på kropp och miljö, och troligtvis är det därför som relativt få studier gjorts på nanopartiklar som anti-aging-behandling för huden.

En pilotstudie från april i år, publicerad i tidskriften Journal of Biomedichal Technology, där man undersökt säkerhet och effektivitet av antioxidantfyllda nanopartiklar som anti-aging-behandling, visade en signifikant minskning av graden av rynkor på försökspersonerna jämfört med kontrollgruppen, och detta redan efter 21 dagars applicering. Resultatet är anmärkningsvärt och det ska bli spännande att se om uppföljande och större studier går i samma positiva riktning.

Den inkapslade mixturen i nanopartiklarna bestod av coenzym Q10, retinolpalmitat (form av A- vitamin), tokoferolacetat (form av E-vitamin) samt druvkärn- och linfröolja.

Nanopartiklarna i studien var inte akneframkallande, verkade inte irriterande eller gjorde huden känslig på annat sätt och ses därför säkra att använda på huden, och tillsammans med visade anti-aging-egenskaper anses nanopartiklarna mycket användbara som ingrediens i kosmetiska anti-aging-produkter.

Nanopartiklar har storleken 0,1–100 nanometer (= miljarddels meter), vilket bland annat motsvarar mindre virus och gasmolekyler, att jämföra med exempelvis bakterier och tobakrök, så kallade submikrona partiklar, som har storleken 100–1000 nanometer.

Att partiklarna är små är ett måste för att de ska kunna ta sig in i hudens olika lager. Dessvärre finns det forskningsresultat som tyder på att de minimala nanopartiklarna också kan ta sig genom huden och vidare ut i kroppen, där de eventuellt kan skada celler. Den expertgrupp inom EU som granskar konsumentprodukter tillåter att nanopartiklar används, men anser samtidigt att det behövs mer kunskap om eventuella risker.

KÖP DINA KOSTTILLSKOTT PÅ EKOBUTIKEN.SE: http://www.ekobutiken.se/...Spa