Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Livskvalitet utan omväg
Ja, vem vill egentligen inte vara lycklig?

Den västerländska upplysningen gav oss frihet och självständighet som vilar på ateism och materialism. I det sekulariserade samhället skiljer vi på staten och gud.

Nu verkar det inte vara fullt så enkelt. I ett av ”världens bästa länder”, Sverige stiger sjuktalen brant när det gäller psykiskt ohälsa. Vår duktighet verkar skapa tomhet, stress och ett lägre välbefinnande, mitt i välståndet.

Samtidigt har vi hittills en svensk, upplyst klarhet svarat den mörka populismen ganska väl. Kan vi låta midnattssolen ge Norden ett ljus att fortsätta låta skina? Kan det nordiska ljuset, präglat av nordisk design och vår öppna livsstil, få bilda en nordisk upplysning. En mildare variant än det franska originalet från 1700-talet?

I vår tradition ligger att vårda kropp och själ. En sund själ i en sund kropp, heter det ju. Men den stressade, urbana människan har satsat mer på sitt sinne, tänkande och intellekt. Själen hinner inte med när allt annat ska hinnas med. Vad är det egentligen som vi ”måste” hinna med?

Alla behöver och strävar efter värme och gemenskap. Det missar vi när självständigheten och intellektet är idealet. Genvägen till livskvalitet blir då en nordisk, upplyst stig där själen tillåts vara med. Att vi ställer dörren på glänt för andligheten – den allt fler söker via yoga, mindfulness eller att vistas i naturen.

Nordisk upplysning – en öppen demokrati med självständiga och förnuftiga människor som är öppna för att även själen behöver näring. Liksom kroppen och sinnena. Med en sund kropp och själ kommer såväl tänkande, som livsbalans och välbefinnande mer till sin rätt.

Inspirerad av ”Den brokiga upplysningen” av Thomas BredsdorffSpa