Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Känslomässighet skadar dig
Det har frodats länge nu, utrymmet för känslomässigt instabila skribenter att fejka fakta i sociala medier. Rädsla och fruktan finns i vårt DNA som en primitiv överlevnadsmekanism. Denna aktiveras om vi låter oss okritiskt sköljas med av känslosamma människors upprepade krisbilder.

Sanningen kanske är att det är deras egen kris som läggs ut för beskådan på nätet, gator och torg?

Forskare har nyligen definierat fem livsfärdigheter för ett lyckligt och framgångsrikt liv, socialt och ekonomiskt – och inte minst hälsomässigt.

Trollformeln är dess motsatser: ett samvetslöst, emotionellt instabilt, virrigt och negativt förhållningssätt med låg egenkontroll. Som att i tid och otid uttala sig känslomässigt kring än den ena, än den andra frågan. Allt för att känna mig viktig och betydelsefull för stunden, oavsett konsekvenserna.

Den som istället vill ha nära relationer och mindre ensamhet, färre depressioner och sjukdomar, samt ökad vitalitet långt upp i åldern – ska satsa på positiva livserfarenheter:

Agera målmedvetet och noggrant utifrån sitt samvetes röst. Detta sätt att definiera civilkurage omfattar medvetenhet och konsekvens. Den konstruktiva bärvågen är den positiva, öppna inställningen till situationen, samhället.

Beslutsamhet och stabilitet är dygder för den som vill må bra och göra bra. Om det är kopplat till samvetet, hjärtat, vill säga.

Egenkontroll är ett ord som betyder ”graden av känsla för att ha styråran för sitt liv i sin egen hand”. Känsla har vi inte med intellektet – det är snarare kopplat till känslomässighet. Känsla handlar om hela nervsystemet, med hjärtat som symbol för helhetsgreppet i sammanhanget. Det är den som är avstängd från sina känslor, som agerar känslomässigt.

Så låt oss hjälpa populisten att leva ett mer framgångsrikt liv med närande relationer, god hälsa och en trygg ekonomi. Det ljuset får kanske trollen att skingras från sina räddhågsna och dysfunktionella skuggor.
Life Skills, University Collage, LondonSpa