Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Hur blir man mätt?
Den frågan fick jag för inte så länge sedan. Hon som ställde frågan tänkte på att det är svårt att bli mätt på bara sallad. Jag håller med att man inte blir så mätt på enbart isbergssallad, gurka och tomater. Men raw food är så mycket mer än så.

Ät tillräckligt mycket mat, tugga maten väl och ät långsamt. Att äta tills magsäcken är ca 75% full är tillräckligt för du behöver lämna lite plats kvar till matsmältningssaften också. Ju mer du tuggar, desto mer aktiveras matsmältningen och underlättar för kroppen att bryta ner maten. Då kommer näringen lättare ut i kroppen och hjärnan får signaler att det räcker med mat och skickat tillbaka signaler som säger att du är mätt.

I början kan det vara svårt att veta hur mycket som är tillräckligt mycket, du kan se till att du har ett mellanmål med dig för att du ska stå dig till nästa måltid om du känner att det blev lite för lite. Ett enkelt mellanmål kan vara en eller ett par frukter eller lite nötter.

Min erfarenhet är också att kroppen just i början av förändringen vill ha mer mat, och när man ätit raw en tid räcker det med mindre mängd mat. Det innebär att man måste vara extra uppmärksam på sig själv och lyssna till sin kropp och lägga märke till hur den förändras.

Bra mat för att öka mättnadskänslan är frön och nötter och olja, men för mycket av det kan ge dig en tung känsla. Du kan göra burgare av frön och nötter och äta med en sallad till eller ha dem som en bas i en salladsdressing till exempel.

Groddade linser tycker jag är en utmärkt källa till nyttig mättnadskänsla. De kan du strö över din mat eller göra en god dressing av och hälla över. Mina tre favoriter är belugi, gröna linser och mungbönor.

Mandelmjölk
• 1 del mandlar
• 2 delar vatten

Blötlägg mandlarna i ett par timmar, skölj och lägg dem i mixern tillsammans med vattnet och kör mixern på högsta hastigheten så slätt som möjligt. Sila vätskan genom en silduk och du får en fin härlig mandelmöjlk.

Om du vill söta den med lite agavenektar.

Drick den som den är eller häll den över en skål med frukt och bär till frukost.
Spa