Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Gurgla saltvatten mot förkylning
När halsen börjar svida finns det många som tar till den gamla huskuren att gurgla med saltvatten. Men är det egentligen bara tid som läker ut förkylningen eller kan saltvatten hjälpa? The New York Times reder ut begreppen.

”En saltlösning kan dra överflödig vätska från inflammerad vävnad i halsen, vilket resulterar i att det gör mindre ont”, säger Philip Hagen till The New York Times. Hagen är läkare och chefseditor till boken ”Mayo Clinic Book of Home Remedies” som kommer ut i oktober.
I en slumpmässig studie som publicerades i amerikas journal för förebyggande medicin, följdes 400 friska frivilliga under 60 dagar under den värsta förkylnings- och influensasäsongen. En del av försökspersonerna ombads gurgla saltvatten tre gånger om dagen. Det kunde konstateras att den grupp som hade gurglat regelbundet visade en 40-procentig minskning av infektioner i de övre luftvägarna jämfört med dem som inte gurglade. Då gurglingsgruppen ändå blev förkylda visade sig förkylningssymptomen i lungorna vara betydligt lindrigare jämfört med den andra gruppen.

Även andra studier har visat på att gurgling med saltvatten lindrar halsont och nästäppa, menar The New York Times.

Enligt Mayo-kliniken gör man enklast sin saltlösning genom att lösa upp en halv tesked med salt i ett glas med varmt vatten och gurgla lösningen under några sekunder innan man spottar ut den. Mayo-kliniken ger också en annan mer smakfull dryck som kan fungera för att lindra förkylningssymptom: blanda varmt vatten med citron och honung. Den senare behöver inte spottas ut.

Sammanfattningsvis: Gurgling med saltlösning kan lindra förkylningssymptom!
The New York TimesSpa