Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Så här ser Runkeepers app ut.
En hjälpreda på joggingturen
I vår tid behöver man inte leva i ovisshet kring vilken form man är i. Tiden då man kunde ”tro” att man sprang 5 km utanför motionsspåret är förbi. Det finns appar som kan upplysa om sanningen!

Jag joggar för husbehov, men det var inte förrän nyligen jag började bli nyfiken på hur långt och fort eller kanske långsamt jag verkligen sprang. Förmodligen är jag rätt unik av mitt slag, men jag har bara med min telefon för att kunna ringa om jag skulle behöva det. Fågelsång och vind är dessutom min musik, inte de senaste topplistorna. Hastigheten har jag haft en upplevelse av att jag ”känner till sen gammalt”. Man behöver inte något mer egentligen, men statistik-nörden i mig började bli lite nyfiken.

När frågan var ställd kunde jag snabbt få besked, det räckte med att ladda ner en app och ta med sig telefonen ut på joggingrundan. För min del blev det en gratis-app vid namn Runkeeper. Personligen är jag inte för att dela mina resultat eller gå med i grupper, men efter att ha loggat in i appen och angivit mina uppgifter blev jag ändå påtvingad vissa funktioner som jag i alla fall till en början kände mig skeptisk till. Bland annat skulle jag sätta ett mål. Runkeeper ville helt enkelt att jag skulle ha något där framme som jag motionerade för, en distans.

Mål uppnås sällan om de inte skrivs ner, så säger i alla fall forskningen. Det gäller att bryta ner målen i små små delar och det är genom att nå framgång i de små bitarna som gör att man till slut uppnår sin målbild. Visst vet vi väl alla det? Men hur många gör det? Appar ger oss en ny möjlighet att göra just det, att bli konkreta, men också att hjälpa oss ha koll på när vi gör framsteg. En lika viktig del som att skriva ner sina mål är nämligen, säger forskningen, att fira sina framgångar, även de minsta fjuttiga.

Jag minns min pappas motionsdagbok som han förde under alla år han var aktiv motionär. Alla rundor han hittat på var numrerade och beskrivna och varje gång ett pass var genomfört skrev han tid, rundans nummer, väder och hur det hade känts. Rekord noterades, hur många mil skorna höll, hur många mil som avverkades under ett år och lite annat. Ja, jag kommer från en familj som tycker om statistik och finner den uppmuntrande och till och med motiverande. Alla är vi olika och hämtar motivation från olika håll de dagar det känns lite motigare att snöra på sig joggingskorna. Statistik kan vara en sådan källa!

Runkeeper tog snabbt ner mig på jorden. ”Kvinnorösten” i telefonen var jobbigt ärlig när hon ropade ut tider och distanser och från att ha ”trott” blev jag fullt uppdaterad om verkligheten. Med gratisvarianten kan jag hålla koll på hur mycket jag springer. Jag kan gå tillbaka till varje tur och se hur jag har sprungit och spara det som en runda som jag springer igen. Dessutom kan jag i förväg lägga rundor som jag sedan springer. Jag ser då redan innan hur långt det blir.

Skaparna bakom Runkeeper har nog läst på i forskningen om vad som behövs för att hjälpa till att nå mål och hålla motivationen uppe. Något lite smålustigt är nämligen att jag får uppmuntrande mail om när jag slagit nya rekord – och Runkeeper letar verkligen positiva vinklar. Det är alltifrån rekord i hur långt man joggat under en vecka, eller månad, hur många pass, snabbaste tid på just den där distansen, snabbaste km-tid, det längsta man sprungit den senaste månaden eller varför inte rekord i vertikal stigning på joggingturen!

Flera gånger har jag kommit på mig själv att med ett sådant här rekord känna mig lite duktig, som att ha fått ett kvitto på att det går framåt eller vara nöjd över något jag åstadkommit som kanske inte handlar om mer om än att jag trotsade vädret och gav mig ut.

För den betalande kommer många fler funktioner och om dessa kan du läsa mer om på Runkeeper.com. Det går också att välja hur jag motionerar, jogging, gång, cykling mm. Jag nöjer mig tillsvidare med basutbudet och ser nöjt på min statistik. Runkeeper känns som en lojal kompis i det egna gräsrots-motionerandet! Men det finns många andra appar med liknande funktion.Spa