Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Den trogna vattenflaskan
Iklädd träningskläder är jag på väg till gymmet. I väskan skramlar skorna och den gamla trotjänaren till vattenflaska fylld med vatten. Men när diskade jag egentligen den senast?

Nog har kanske någon reflekterat över saken tidigare, men ingen trodde nog att det var så här illa. På treadmillreviews.net har man undersökt ämnet djupare än de flesta av oss vågat gräva.

Redan från början görs klart av personerna som genomförde studien, att den slutliga rekommendationen inte leder fram till att gå över från en återanvändbar vattenflaska till en engångs. Det är alldeles för mycket resursslöseri med det, utan det handlar bara om att bli uppmärksam på vilken potentiell bakteriehärd våra vattenflaskor snabbt blir om vi inte diskar dem grundligt.

Kraven på en vattenflaska som ska fungera under ett träningspass är i huvudsak att den ska vara hållbar, lätt att använda och inte läcka.

Teamet i studien tog prover på 12 vattenflaskor med tillhörande lock använda under en veckas tid av en idrottande person. Det ingick fyra olika typer av vattenflaskor. Squeeze-top: En flaska med en liten pip högst upp som man lyfter upp och sedan trycker på flaskan för att få i sig vattnet. Straw-top: Skruvkork längst upp med ett sugrör i mitten. Slide-top: en bullig kork med en liten knapp på som dras åt sidan för att vattnet ska komma ut. Screw-top: Kort och gott ett skruvlock som man skruvar av för att halsa direkt ur flaskan.

I genomsnitt hittade man 300 000 koloniformande enheter bakterier per kvadratcentimeter – CFU/sq cm. Inga av dem synliga för blotta ögat och flera typer man verkligen inte vill ha i sig. Egentligen är inte sammanfattningen så intressant eftersom det skilde så mycket mellan de olika flasktyperna.

Slide-top: 933 340 CFU
Squeeze-top: 161 971 CFU
Scew-top 159 060 CFU
Straw-top 25.4 CFU

Att jämföra med
Tandborsthållare: 331 848 CFU
Hundens matskål 47 383 CFU
Diskhon i köket: 3 191 CFU

De bakterier som hittades var inte heller helt ofarliga. Det fanns gott om skadliga bakterier som kan göra oss sjuka där en del till och med var antibiotikaresistenta. 99% av bakterierna på squeeze-top-flaskorna och 98% av bakterierna på screw-top-flaskorna var av de dåliga slaget. Överlag hade 60% av de funna bakterierna på alla flaskorna möjlighet att göra en sjuk.

Sedan tidigare vet man att flaskor av rostfritt stål är ett bättre val än plastflaskor. Det man också kan tänka på är att flaskor utan veck och skrymslen är lättare att hålla rena. Glöm inte din halvfulla vattenflaska i träningsväskan, utan se till att diska den i maskinen eller för hand efter varje användning.Spa