Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


DEL 2. Har långtidsfasta hälsofördelar framför periodisk fasta?
Läs del 1 här: /Nyheter/har-langtidsfasta-halsofordelar-framfor-periodisk-fasta

DEL 2.

Det finns en hel del forskat på vad som sker med energimetabolismen under en fasta eller svält i två till fyra dagar. Men när det gäller längre perioder än så, och med fokus på effekter i kroppen överhuvudtaget, är det betydligt fattigare med publicerade studier. De mest omfattande studierna på detta område verkar vara en från 1912 och en annan från 1944-45.

I ”The Minnesota Starvation Experiment” som pågick 1944-45 (2) fick 36 unga och normalviktiga män leva på 1570 kalorier per dygn under sex månader samtidigt som de gick 3,5 mil per vecka. Kosten bestod framför allt av potatis, kål, pasta och fullkornsbröd och var således rik på kolhydrater och fattig på protein och fett. Männen förlorade mycket i vikt under den här perioden. Dr Ancel Keys som drev studien beskriver att han fann att männens puls under svälten/fastan minskade från i genomsnitt 55 till 35 slag per minut, vilket innebär att deras metabolism minskade i ett försök att bevara energi. Blodvolymen minskade med tio procent och deras hjärtan minskade i storlek. Männen fick ansamlingar av vätska i kroppen, så kallade ödem, vid anklar, knän och i ansiktet, vilket kan ha berott på den stora mängd vatten männen drack. Andra effekter var yrsel, försämrad koordination, ömmande muskler och ringande ljud i öronen. Samtliga män fick ”onaturligt” vita ögonvitor, som en effekt av att blodkärlen i ögonen minskade. Männen förlorade i styrka, frös större delen av tiden, kände sig gamla och trötta och förlorade intresset för sådant som tidigare intresserat dem (mental apati), det primära intresset blev istället mat. För en man blev den psykiska påfrestningen att leva på så lite mat för stor, och han tvingades läggas in på psykiatrisk klinik. Männen berättar att de i flera månader efter studiens slut upplevde en känsla av hunger som de inte kunde tillfredsställa, hur mycket de än åt.

Dr Ancel Keys drar slutsatsen att mängden mat vi får i oss påverkar både kroppen och sinnet, men hans data under uppföljningen visar också att svälten/fastan inte verkar ha någon negativ påverkan på hälsan på längre sikt. Han uttrycker att ”den mänskliga kroppen har uppenbarligen blivit designad av evolutionen att klara av långa perioder utan mat” (eller åtminstone på mindre mängder mat, som i studien).

LÄS DEL 3 HÄR: /Nyheter/del-3-har-langtidsfasta-halsofordelar-framfor-periodisk-fasta

2. Leah M. Kalm, Richard D. Semba, They Starved So That Others Be Better Fed: Remembering Ancel Keys and the Minnesota Experiment, The Journal of Nutrition, 2005: http://jn.nutrition.org/...


KÖP DINA KOSTTILLSKOTT PÅ EKOBUTIKEN.SE: http://www.ekobutiken.se/...Spa