Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Citron
Citronen har fått renässans som superfrukt! Att dricka varmt citronvatten på morgonen är en het hälsotrend!

Fem hälsoskäl för att frossa i citron

1. Höjer immunförsvaret
En citron ger 66 procent av dagsbehovet av C-vitamin, en av de viktigaste antioxidanterna. Citron anses också sänka PH-halten i kroppen vilket kan minska risken för låggradiga inflammationer .

2. Kan minska risken för bröstcancer
I det sura i citroner finns limonoider, kraftfulla flavonoider som i studier visat sig kunna motverka och även krympa tumörer, särskilt vid bröstcancer

3. Sänker blodsockret
Att dricka citronvatten eller ha citron i salladsdressingen kan sänka GI-värdet i en måltid med upp till 30 procent. Orsaken är att sur mat som vinäger ( som det forskats mer på) gör att magsäcken tömmer sig långsammare och därmed ger en långsammare höjning av sockerhalten i blodet.

4. Sänker kolesterolet
En studie på djur visar att pektinet i citronskal har en kolesterolsänkande effekt. Ett bra sätta att få i sig skalet är att riva det och smula över yoghurt, sallad eller annan mat.

5. Stimulerar kroppens reningssystem
Precis som besk mat anses sura livsmedel kunna stimulera produktionen av vissa enzymer och hjälpa kroppens eget reningssystem, främst njurarna. Citron anses kunna minska risken för njursten och gikt.

Pressa en hel eller halv citron i glas med varmt vatten (snällare mot magen) och drick det första du gör. (Vänta dock med tandborstningen en halvtimme efter, då syrlig mat och dryck mjukar upp emaljen)Spa