Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Brännande men nyttig
Det är vår i luften men än har de tidiga nässlorna inte börjat visa sig. Nässelsoppa tillhör vårens klassiker och i år kanske det är dags att göra det jag tänkt så många gånger: plocka nässlor så jag kan göra te året om.

Det bästa i livet är gratis, brukar man ju säga. Därtill hör nässlorna - i alla fall för oss som bor på landsbygden. Jag behöver inte gulla med mina nässlor, de växer som ogräs ska alldeles av sig själva och i massor.

I Sverige tillhör nässelsoppan vårens klassiker, i resten av världen verkar det vara teet som är nässlans mest populära form. Men den kan också intas torkad och mald och läggas på och i diverse maträtter, eller varför inte fräsa späda nässelblad i smör. Nässelte gör man genom att hälla kokande vatten över några torkade eller färska späda nässelblad, låter dra 5 minuter och blandar sedan med fördel i lite citron och honung.

Om man vill ha maximalt ut av nässlans egenskaper bör den inte hettas upp, och då är nässelpulver gjort på torkade nässlor det naturliga valet. De små håren på nässlans blad innehåller nässelgift som bränner och kliar, men så fort de upphettats, kokats eller torkats försvinner egenskaperna.

Visst kan man äta nässlor bara för det är gott, men nässlan, vårt brännande ogräs är en av de mest fantastiska läkeörter som finns. De är som en bomb av nyttigheter och bland höjdpunkterna finns c-vitamin och järn. Om man har dåliga blodvärden är nässlan en utmärkt hjälp eftersom kombinationen järn och vitamin c är en perfekt kombination för optimalt upptag.

Även om inte forskningen hunnit med så är nässlan en växt som använts över hela världen för hudvård. Den har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper och nässelte både in och utvärtes kan lindra besvär av acne, eksem och andra irritationer av huden. Det hela kan ju tyckas lite komiskt eftersom det är just hudirritation som nässlor ger när man råkar bränna sig. Även ärr kan få skjuts i läkningen.

Njurarna tillhör det mest undersökta området för hur nässlor kan hjälpa på traven. Nässlan är en kraftfull vätskedrivare. Tarmproblem är en av de vanligaste åkommor som nässlor brukar bli aktuella för pga av sina antiinflammatoriska egenskaper. Det kan vara förstoppning och diarré, allmän obalans eller sådan orsakad av bakterier. Detta ogräs främjar konstigt nog en sund tarmflora.

Det lite märkliga mysteriet med nässlan är att det ironiskt nog kan fungera som antihistamin när man dricker det som te. Det blir ju som att man vänder på förloppet och istället för att få en reaktion av nässlan, kan den dämpa en allergisk reaktion då immunförsvaret gått i taket.

Gravida kvinnor ska emellertid hålla sig borta från nässlorna eftersom de kan ha inverkan på hormonbalansen vilket är ett tillstånd man absolut inte vill störa då. En sak man ska tänka på när man skördar egna nässlor är att välja de tidiga och inte vänta för långt in på säsongen. Man bör också hellre välja nässlor som vuxit i solen eftersom de som vuxit i skuggan kan bli lite för kraftiga för magen.

Vill man ge sina gröna vänner i trädgården en nässelkur som skydd mot objudna gäster som tar för sig av grödan kan man låta nässlor dra i vatten och sedan vattna med denna blandning. Den luktar inte gott, men är mycket hälsobringande för växtligheten.

Källa: http://www.läkeörter.se/... http://www.jordig.se/... http://kurera.se/...Spa