Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Bra matsmältning håller dig varm
Jag påbörjade en utbildning till att bli Raw Food Chef förra helgen. Under en av våra matstunder satt vi och pratade och jag kom på att fråga om det går att balansera min kropp med hjälp av raw food för jag har så lätt för att frysa.

Då sa Anita (som har en levande föda-institut i Valdermarsvik) att hon hade tidigare besvärats av kalla händer, fötter och nästipp och att det berodde på dålig matsmältning. Magen ska vara som en eld som värmer upp resten av kroppen, sa hon. Levande föda skiljer sig lite till skillnad från raw food. Levande föda är mer medicinskt och det är många svårt sjuka människor som åker ner till Valdemarsvik till hennes hälsohem. Där är maten gjord för att vara så lättsmält som möjlig och för att det ska vara så lätt som möjligt för kroppen att ta upp näringen.

Raw food har en större betoning på att det ska smaka gott och inte så mycket på att vara medicinsk. Men naturligtvis hjälper du kroppen att rensa gifter och få mer energi, vilket gör att kroppen fungerar bättre genom att äta raw food.

Du ska få några tips här på hur du kan underlätta matsmältningen.

1. Ät och tugga långsamt, då stimulerar du matsmältningen.
2. Ät bara när du är hungrig och ät tills du blir mätt. Fortsätt inte äta tills du blir proppmätt för då blir det svårt för matsmältningssafterna att få plats i magen och göra sitt jobb.
3. Mixa gröna smoothisar, det blir som försmält mat, drick den inte utan tugga den av samma anledning som under punkt ett.
4. Ät aldrig när du är upprörd, ät bara när du är lugn och på bra humör. När du är upprörd drar kroppen bort blodet från matsmältningsorganen ut till muskler för att den ska vara beredd på attack och då finns det inte mycket kraft kvar till att ta hand om maten.

Veckans recept är en lättsmält grön energisoppa
Grön soppa som ger energi

• 2 dl tomater i mindre bitar
• 1 dl vatten
• 4 dl spenat
• 1 avokado
• 1 cm färsk ingefära
• Saft från ½ citron eller lime
• 1 msk olivolja

Mixa allt, testa smaken och justera om den om du behöver

Spa