Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


4 enkla sätt att äta mer grönkål i jul
Jag har aldrig ätit grönkål förut i hela mitt liv. Den såg inte god ut och jag såg ingen anledning till att smaka den. Nu vet jag bättre, de är bland det nyttigaste gröna blad du kan äta och den är faktiskt god!

Den är rik på anti-oxidanter och vitaminer. Den är också anti-inflammatorisk och att äta den raw i olika former är ett mycket bra sätt att få tillbaka kroppen i balans om du ätit för mycket av den vanliga julmaten och julgodiset.

Den dyker upp så här ett par månader före jul och försvinner kort därefter, vilket är synd tycker jag nu när jag upptäckt den. Därför ska du få några tips på vad du kan göra med den.

Chips:
• Ett grönkålshuvud
• 2 msk olivolja
• 1-2 vitlöksklyftor, pressade
• 1 tsk salt
Riv bort bladen från den tjocka stammen, skölj bladen och skaka av det mesta av vattnet. Det gör ingenting om de är fuktiga. Blanda olja, vitlök och salt i en skål. Vänd ner bladen och gnid in blandningen i dem. Lägg på ugnsplåtar och torka 2-4 timmar på 40-50 grader. De är klara när de är lagom krispiga för din smak.

Grönkålssallad
• Ett grönkålshuvud
• 1 Avokado
• Saft från en citron
• 1 tomat
• Lite salt
Ta bort bladen från stammen på grönkålshuvudet, riv bladen i mindre bitar. Mosa avokadon, skär tomaten i små bitar. Blanda med grönkålen. Häll över salt och citronsaft.

Grönkålssoppa
• ½ grönkålshuvud
• ½ dl färsk koriander
• 1 vitlöksklyfta
• ½ dl mandlar (kan blötläggas över natten om du vill)
• 1 avokado
• 1 msk olivolja
• 6-7 soltorkade tomater
• Lite rödpeppar
• Lite salt
• Vatten
Lägg allt i en matberedare och blanda tills det är slätt. Ha i vatten tills du får den konsistens du vill ha. Om du vill ha den varm kan du värma den i ett vattenbad till ca 40 grader.

Grönkåls-smothie
• 2 dl blad från grönkål
• 1 banan
• 1 päron
• Vatten
Mixa allt slätt. Klart.
Spa