Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


3 tips på hur du undviker det vanligaste misstaget till att man misslyckas med sin raw food-plan


Elin var en av de första deltagarna jag hade på min distanskurs i raw food ”5 veckor raw”. Hon var så fascinerad över hur något så nyttigt samtidigt kunde vara så gott. Raw food var helt nytt för henne och hon gick in på nätet för att göra lite research. Det hon fann gjorde henne ännu mer intresserad av att lära sig mer. Det fanns nämligen många bilder på människor som gått ner i vikt sedan de börjat äta raw.

Elin har ett liv hon trivs med, förutom en sak och det är hennes vikt. Hon har försökt många olika sätt att gå ner, lyckats några gånger men har sen alltid gått upp igen och nu har det börjat kännas i kroppen på henne.

Hon såg raw food som lösningen på sina problem, hon gick kursen och vad hände sen?

Jag fick ett mejl från henne några månader senare där hon bekände att hon inte ens hade börjat. Hon hade i samma veva som hon gick kursen fått ett nytt spännande jobb som tog väldigt mycket av hennes tid och därför hade hon ”glömt bort” sina intentioner att börja äta annorlunda.

Hon hade alldeles för höga krav och förväntningar på sig själv och därför klarade hon inte ens av att ta det första steget.
Det är lätt att bli entusiastisk och känna hur man ska göra stora förändringar, att se bilden framför sig av sin pigga, smala, hälsosamma kropp och bestämma sig för att från och med nu ska jag bara äta god raw food-mat. Men verkligheten brukar sällan stötta nya vanor, det finns många tillfällen då det är lätt att komma av sig.

Det här är råden hon fick av mig:
1. Sänk kraven på dig själv. Börja med ett litet steg som är enkelt för dig att hålla dig till. Det kan vara att du byter ut ett mål om dagen till raw, att du gör en grön smoothie varje dag eller att du äter raw en bestämd dag i veckan.

2. Var snäll mot dig själv. När du kommer av dig, för det kommer du att göra om du inte är en alldeles speciellt viljestark person, vänta tills du är redo att komma tillbaka till den nya vanan igen. Pressa dig inte utan se varje positivt steg du gör som något bra istället för att bli arg och besviken på dig för att du inte klarar av att uppnå dina mål.

3. Tänk långsiktigt. Låt förändringen ta tid. Förmodligen har du ätit lagad mat i hela ditt liv och det har blivit en mycket stark vana. Du skulle kunna göra vilken vardagsrätt som helst med förbundna ögon. Att gå därifrån till att göra en välsmakande raw food-rätt där du behöver läsa ett recept för att det ska bli gott är en stor förändring. Ge dig den tid som du behöver för att glida in i den nya vanan.

Veckans recept

Pumpapaj

Pajdeg
• 2 dl pekannötter
• 2 dl valnötter
• ½ dl honung
• ½ tsk salt
• 250 gram dadlar utan kärnor
• 1 tsk vaniljpulver
Lägg nötterna i blöt över natten, torka dem i ugnen på max 40 grader i 12 timmar. Lägg sen alla ingredienserna i en matberedare, tills allt är blandat och sitter i ihop. Tryck ut pajdegen i en pajform

• 1 avokado
• 3 msk honung
• 4 dadlar
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 tsk kanel
• 1 kryddmått muskot
• ½ tsk ingefära
• 1 tsk salt
• 2 ½ dl cachewnötter
• 5 dl pumpa
• 1 dl russin
• 1 tsk linfrön
• 1 dl pumpafrön

Lägg cashewnötter och linfrön i vatten över natten, torka dem i ugn på max 40 grader under dagen. Blanda avokado, honung, vanilj dadlar, kanel, muskot, ingefära, salt, cashewnötter i en matberedare och kör tills allt är väl mixat. Häll i vatten för önskad konsistens. Lägg sen i pumpakärnorna, kör igen, lägg i linfrön, kör igen. Låt den sen stå i 15 minuter, blanda en gång till, rör sen ner russinen, häll över i pajdegen.

Pajdeg
• 2 dl pekannötter
• 2 dl valnötter
• ½ dl honung
• ½ tsk salt
• 250 gram dadlar utan kärnor
• 1 tsk vaniljpulver

Lägg nötterna i blöt över natten, torka dem i ugnen på max 40 grader i 12 timmar. Lägg sen alla ingredienserna i en matberedare, tills allt är blandat och sitter i ihop. Tryck ut pajdegen i en pajform sen är den klar för att ätas. Du kan också ställa den i kylen ett par timmar innan du äter av den.

Spa